Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Παν-Επόπτης

Πες με βλαμμένη (δεν θα'ναι η πρώτη φορά -αν και, οι περισσότεροι δεν τολμάνε καν να μου το πούνε κατάμουτρα: τους ακούω όμως καθαρά κάθε φορά που το σκέφτονται), αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ τι σημαίνει παν-επόπτης?

Μην μπερδευτείς τώρα με κείνο το "ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών", γιατί πάλι λάθος κατεύθυνση θα πάρεις.

Σκέφτομαι τώρα και γελώ: κάποτε είχα ένα "φίλο", ξέρεις, απο αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται στη ζωή μας μόνο και μόνο για να μας διδάξουν με οδυνηρό τρόπο ένα μάθημα και μετά εξαφανίζονται λες και τους κατάπιε η γη, ο οποίος είχε λυσσάξει να "ενεργοποιήσει το τρίτο του μάτι". Είχε διαβάσει ό,τι μπορείς να φανταστείς ο τύπος και πάλευε λυσσαλέα μέσω meditation, επισκέψεων στο Άγιο Όρος και συναντήσεων με πνευματικούς, να το κάνει πραγματικότητα. Κάποιες φορές, θεώρησε ότι τα είχε καταφέρει- τόσο πολύ το είχε πιστέψει, που σου περιέγραφε κιόλας, διάφορα "υπερφυσικά" που του συνέβαιναν, με απόλυτη σοβαρότητα και ζέση τρελού επιστήμονα. Λογικό, μιας και, απο τις πολλές μαλακίες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, τύπου "ten ways to awaken your pineal gland" ή "are you an indigo child" κλπ, είχε ρετάρει τελείως.

Που τον θυμήθηκα απόψε..... Ο τύπος λοιπόν, έφτιαχνε μια χαρά γλυκά, αλλά στα υπόλοιπα "αμάρτανε" διαρκώς και σε τέτοιο, γεωμετρικά αυξανόμενο βαθμό που, κάποια στιγμή, μια γκόμενα (πολύ πιο τρελή απο εκείνον) τον έκανε ρόμπα  και η αλαζονεία του η ίδια τον τιμώρησε με τρόπο που θα θυμάται για αρκετά χρόνια, μάλλον (αν έχει καταλάβει κιόλας τι του συνέβη, γιατί παίζει και να μην.....).

"Αμάρτανε" είπα? Μην το πάρεις θεολογικά- γενικά, μην παίρνεις τίποτα θεολογικά: οτιδήποτε έχει αγγίξει η "ορθή δόξα", το έχει βρωμίσει- σαν δηλητήριο που μολύνει τα πάντα στο πέρασμα του. Αρχαιοελληνική λέξη και η έννοια της είναι "ξεφεύγω απο τον ορθό δρόμο"- μόνο που, ο ορθός δρόμος δεν έχει να κάνει με το αν επιθύμησες την γυναίκα του γείτονα ή αν είχες πέντε γκόμενους: έχει να κάνει με το ότι αφήνεις την προσοχή σου να αποσπάται απο δεκάδες μαλακίες που έχουν αφεθεί επίτηδες γύρω σου απο τους κωλοπετσωμένους "ειδικούς" του σπορ, για να ασχολείσαι διαρκώς με τους άλλους/τον φόβο/την πολιτική/την γκόμενα του γείτονα κλπ- και ποτέ με τον εαυτό σου. Αλλά και με τον Εαυτό σου αν ασχοληθείς, εμπεριέχει κινδύνους και αυτή η ενασχόληση, μιας και μπορεί απλά να τον θαυμάζεις και να λες: φτου σου παιδαρά μου, τι έξυπνος/μάγκας/πονηρός κλπ που είσαι!

Δεν γίνεται δουλειά έτσι, αδερφέ....

Και έχω αρχίσει να κουράζομαι απο την ατελείωτη κλάψα και μίρλα που κακοφωνίζει ολούθε γύρω μου.

Αλλού βρέθηκα πάλι ε?

Για το παν-οπτικον ξεκίνησα να σου μιλάω. Ξέρεις, έχει μεγάλη σχέση με την επιστήμη. Ή μάλλον, με την έννοια της λέξης επι-ίσταμαι. Αλλά και με την έννοια της λέξης υπο-ίσταμαι.

Όσα πάνω, τόσα και κάτω.... Σφαιρική θέα έχεις απο ψηλά (και μπορείς να δεις και το δέντρο και το δάσος και ό,τι υπάρχει πέρα απο το δάσος κλπ), αλλά και απο τα υπόγεια, έχεις μια αντίληψη, λουκούμι σκέτο. Εκεί που φύονται οι ρίζες των πάντων.

Πάλι, το πάνω και το κάτω, είναι επίσης πολύ "μικρές" και παρεξηγημένες έννοιες. Δεν υπάρχει πάνω και κάτω, ούτε μπρος και πίσω, ούτε τίποτα παρόμοιο. Αυτά είναι απο εκείνα τα κλασσικά  εμποδιάκια του "αμαρτάνειν".......

Και το παν-όπτικον, είναι μια απο εκείνες τις επίτηδες, παρεξηγημένες έννοιες..... Αυτό αποδίδεται σε μασωνικές στοές και τέτοια- μέχρι και "μάτι του Σάουρον" έγινε σε epic τριλογία πριν λίγα χρόνια.... Έτσι, για να συνεχίσεις να αμαρτάνεις πιο αποδοτικά.

Άσχετο, αλλά μόλις θυμήθηκα την ιστορία ενός εξαιρετικού ανθρώπου, που είχε ξεπεράσει όλα αυτά τα μικρά και ανθρώπινα και επαναστάτησε τόσο ουσιαστικά και τόσο ατομικά και απόλυτα που κάποτε, μια απο τις ατομικές του  προσπάθειες, έσπασε το εμπάργκο των συμμάχων κατα της Ελλάδας, που είχε τάχα μου, εφαρμοστεί  για να πεινάσουν οι Γερμανοί κατακτητές. Λιμοκτόνησε ο άμαχος ελληνικός πληθυσμός τότε φυσικά (και όχι οι Γερμανοί)- αλλά, αυτή είναι μια άλλη Ιστορία για μια άλλη ώρα και δεν μου αρέσει να σε πονοκεφαλιάζω βραδιάτικα.

Τι? Αν κοιτούσε γύρω του να δει τι κάνουν οι άλλοι?

Όχι, αδερφέ. Όχι. Δεν τον απασχόλησε ποτέ κάτι τέτοιο..........Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου